Wij zijn NRIT
Login

Dossiers

Duurzaam uitgaand toerisme

2010 - 2020

Buitengewoon hoogleraar WUR

Buitengewoon hoogleraar WUR

In het eerste decennium van de 21e eeuw is het thema duurzaam toerisme op de agenda gezet door middel van een groot aantal projecten. Om de wetenschappelijke basis onder het thema te versterken besloten luchtvaartmaatschappij KLM, ontwikkelingsorganisatie Cordaid, natuurbeschermingsorganisatie WNF en IUCN-NL in 2010 een positie van buitengewoon hoogleraar mogelijk te maken aan Wageningen University & Research (WUR), waar inmiddels een MSc opleiding op het gebied van toerisme was gestart en een BSc opleiding samen met Breda University of Applied Sciences (BUas) in voorbereiding was.

Benoeming

Op 9 december 2010 werd Rene van der Duim voor 4 jaar benoemd als buitengewoon hoogleraar op de leerstoel 'toerisme & duurzame ontwikkeling'. Rene van der Duim promoveerde in 2005 op een proefschrift getiteld Tourismscapes waarin hij op basis van actor-netwerk theorie de relatie tussen toerisme en duurzame ontwikkeling analyseerde. In het proefschrift zijn ook resultaten te vinden van zijn onderzoek in Costa Rica, Texel en Tanzania, naar de ontwikkeling van het PMZ-systeem en zijn betrokkenheid bij het toerisme programma van de Verdragen voor Duurzame Ontwikkeling.

Naast het begeleiden van 20 promovendi, waaronder het onderzoek van John Hummel naar de rol van toerisme binnen SNV Nederlandse Ontwikkelingsorganisatie, is hij in Nederland lid geweest van IDUT, later de Stuurgroep van het MVO toerisme netwerk, betrokken bij de organisatie van een aantal Groeneveldconferenties, het schrijven van een brochure over Wetlands en Toerisme en de ontwikkeling van een duurzaam toerisme agenda voor het IDH.

Beëindiging buitengewoon hoogleraarschap

Eind 2014 werd het buitengewoon hoogleraarschap beëindigd omdat inmiddels duidelijk was geworden dat met name de NGOs binnen de geldende subsidieprogramma’s geen aparte toerisme programma’s meer konden financieren. Om het wetenschappelijk onderzoek verder te kunnen voortzetten en uitbouwen werd Rene van der Duim in 2015 door Wageningen Universiteit benoemd als persoonlijk hoogleraar. In 2020 ging hij met pensioen. Het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van toerisme en duurzame ontwikkeling wordt door zijn collega’s verder voortgezet: https://www.wur.nl/nl/Dossiers/Toerisme.htm