Wij zijn NRIT
Login

Dossiers

Duurzaam uitgaand toerisme

Het initiatief

In 2020 heeft de projectgroep ‘Gaan we te ver 2.0’ het initiatief genomen om 50 jaar ervaring en kennis op het gebied van duurzaam uitgaand toerisme vast te leggen en te ontsluiten voor toekomstige generaties.

De projectgroep wil historisch waardevolle bronnen van de afgelopen 50 jaar behouden en (digitaal) te ontsluiten voor belanghebbenden. Ze richt zich op bronnen die betrekking hebben op de relatie uitgaand toerisme en duurzame ontwikkeling. Het doel is zowel kennis en ervaring behouden, vastleggen en digitaal ontsluiten voor belanghebbenden om zo bij te dragen aan de versterking van duurzaamheid binnen de reis- en toeristische sector.

Allereerst heeft de projectgroep, 50 jaar overziend, bepaald wat belangrijke kantelpunten en onderwerpen waren in het denken over duurzaam uitgaand toerisme. Die zijn beschreven in thema's en met het relevante bronmateriaal gedocumenteerd. Vervolgens zijn deze thema's in een tijdlijn geplaatst zodat een canon van 50 jaar duurzaam uitgaand toerisme is ontstaan.

Tegelijkertijd zijn alle bronnen, voor zover nodig, gedigitaliseerd en systematisch beschreven. Zo is van elke bron een kernachtige samenvatting gemaakt en zijn deze bronnen van trefwoorden voorzien.

Tot slot zijn de thema's en bronnen online beschikbaar gekomen via het kennisplatform van NRIT. Een samenvatting met de belangrijkste ervaringen in de laatste 50 jaar is te vinden in het volgende artikel: https://www.nritmedia.nl/kennisbank/44924/gaan-we-nog-steeds-te-ver/

Projectgroep

De projectgroep die heeft gewerkt aan de bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme bestaat uit:

  • Elise Allart, duurzaam toerisme expert, reisorganisatie TUI Nederland (2002-2020)
  • René van der Duim, emeritus hoogleraar toerisme en duurzame ontwikkeling, Wageningen Universiteit
  • Theo Noten, expert MVO en kinderrechten, manager Defence for Children-ECPAT (1996-2020), voormalig bestuurder ECPAT International en Tourism Child Protection Code
  • Marnix Vietor, expert duurzaamheidseducatie met bijzondere aandacht voor buitensport
  • Kees van Teeffelen, uitgever landenreeks Te Gast in (1987-2020) en Duurzaam reizen in de praktijk (2007).

Contact

Heb je suggesties, verbeterpunten of een tip voor de projectgroep? Wil je zelf een thema of document toevoegen? Neem dan contact op via info@nrit.nl.

Auteursrechtelijke claims

Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden van de gebruikte inhoud op deze website te achterhalen. Als je echter van mening bent dat jouw auteursrechtelijk beschermde werk op deze website is gebruikt zonder jouw toestemming, vragen we je vriendelijk om contact met ons op te nemen via info@nrit.nl . We zullen alle redelijke stappen ondernemen om eventuele inbreuken op auteursrechten op te lossen. Jouw samenwerking en melding stellen ons in staat om eventuele problemen snel aan te pakken en te corrigeren.