Wij zijn NRIT
Login

Dossiers

Duurzaam uitgaand toerisme

1996 - 2014

Initiatiefgroep Duurzaam Uitgaand Toerisme (IDUT) 

Initiatiefgroep Duurzaam Uitgaand Toerisme (IDUT) 

In 1994 kwam de Raad voor het Natuurbeheer met een zeer kritisch rapport, getiteld Gaan we te ver? In het rapport uitte de Raad vooral haar zorgen over de toename van vliegvakanties en pleitte de Raad onder andere voor een milieuheffing op vliegtuigbrandstof en de opheffing van de vrijstelling van BTW op vliegtickets.

Het rapport van de Raad leidde tot veel beroering. De overheid nam de kritiek ter harte en organiseerde in 1995 de eerste Groeneveldconferentie in Baarn. Dit leidde tot de oprichting van de Initiatiefgroep Uitgaand Toerisme en Natuurlijk Milieu.

De Initiatiefgroep werd in 1996 omgevormd tot Platform IDUT (Initiatiefgroep Duurzaam Uitgaand Toerisme). Naast 4 ministeries namen ook organisaties als NCDO, ANWB, KLM, het Nederlands Alpenplatform en IUCN-NL deel aan de initiatiefgroep. In eerste instantie was het ministerie van LNV voorzitter. Later werd het voorzitterschap overgedragen aan de ANVR met eerst de ANWB als secretariaat, opgevolgd door IUCN-NL. Rond 2003-2004 nam het aantal deelnemers aan het platform sterk toe. In januari 2009 werd IDUT een Vereniging en werd het secretariaat van het IDUT ook in formele zin overgedragen aan IUCN-NL. In 2010 waren meer dan 30 organisaties lid.

Doel en activiteiten

De hoofddoelstelling van IDUT was het bevorderen van de bijdrage van het Nederlands uitgaand toerisme aan duurzame ontwikkeling. Dat deed IDUT door middel van uitwisseling van kennis en informatie, het stimuleren van debat en het bevorderen van samenwerking tussen overheid, maatschappelijke organisaties, bedrijven en onderwijsinstellingen. Hoewel IDUT zelf geen projecten organiseerde of eraan deelnam, speelde zij een belangrijke rol bij het faciliteren en ontwikkelen van projecten onder haar leden. IDUT kon als makelaar fungeren om coalities tussen leden tot stand te brengen en de ontwikkeling van projecten te vergemakkelijken, met name door informatie te verstrekken en mogelijkheden tot netwerken te scheppen. IDUT organiseerde ook de jaarlijkse Groeneveldconferenties, waarin (nieuwe) duurzaamheidsthema’s geagendeerd werden, had een eigen website en een digitale nieuwsbrief met informatie over projecten, nationale en internationale ontwikkelingen en activiteiten.

MVO-toerisme netwerk

In 2013 nam MVO Nederland het secretariaat van IDUT over van IUCN NL. Door bezuinigingen was IUCN NL, net als bijvoorbeeld SNV en Cordaid, genoodzaakt de aandacht voor toerisme af te bouwen en waren er dus ook minder fondsen beschikbaar voor ondersteuning van IDUT. Bovendien uitten de leden de wens om IDUT nieuw leven in te blazen. Hoewel het uitwisselen van kennis en ervaringen een belangrijk kenmerk was van IDUT, was er een verlangen naar meer "doen". Aansluiting bij MVO Nederland werd gezien als een logische stap, omdat daarmee ook uitwisseling van kennis en ervaringen met andere sectoren vergemakkelijkt werd. Ook werd besloten organisaties die zich richten op binnenlands en inkomend toerisme uit te nodigen lid te worden.