Wij zijn NRIT
Login

Dossiers

Duurzaam uitgaand toerisme

2007 - 2010

Travel Foundation Nederland

Travel Foundation Nederland

In december 2007 werd Travel Foundation Nederland (TFNL) opgericht, met als oprichtingspartners Askja Reizen, Buro Scandinavië, Oad Reizen, Sunweb Vakanties, Sawadee Reizen en TUI Nederland. TFNL was naar Engels voorbeeld opgericht en werkte nauw samen met Travel Foundation UK, dat al sinds 2003 succesvol opereerde in de Engelse reissector. De stichting werd tijdens de Vakantiebeurs van 2008 gepresenteerd in een gezamenlijke sessie georganiseerd door TFNL, IDUT en ANVR met als doel de branche, pers en de consument te informeren over de stichting.

TFNL was een unieke samenwerking tussen kleine en grote touroperators om de krachten te bundelen en een groter draagvlak voor duurzaam toerisme te creëren. TFNL had als doel de verduurzaming van vakantiebestemmingen te bewerkstellingen en de consument daarbij te betrekken. TFNL heeft duurzame initiatieven binnen de reisbranche in Nederland ondersteund, gebundeld en ontwikkeld, en lokale ondernemers en gemeenschappen op bestemmingen daarbij betrokken. Er waren 3 soorten projecten: projecten gericht op de vakantiebestemmingen, op de bedrijfsvoering en op consumenten. De leden van de stichting hielpen bij de uitvoering van de projecten op de bestemmingen en communiceerden met hun klanten. Met als doel om het bewustzijn van consumenten te vergroten en om meer donaties te genereren.

TFNL heeft een aantal projecten (mede)gefinancierd. Voorbeelden zijn een project om duikgidsen in Egypte te trainen in het behoud van de onderwaterwereld van de Rode Zee, een project om hotels in Mexico te helpen een afvalbeleid op te stellen en een waterreductieproject in Marokko. TFNL was samen met vakblad Reisrevue (nu TravMagazine) ook initiator van de reisvakprijs Groene Veer voor het meest duurzame initiatief binnen de reisbranche. De prijs werd in 2009 voor het eerst uitgereikt aan TUI Nederland.

Organisatie

De stichting werd aangestuurd door een onafhankelijk bestuur, met als leden Nico Visser, Bouwe Taverne, Leontine Gast, Bernedine Bos en Frank Oostdam . De projectcommissie, bestaande uit de aangesloten touroperators, deed voorstellen van projecten voor de stichting. Ruud Klep was Managing Director van de stichting en Saskia Pepping werkte als Programma Manager.

Financiering

De initiële ontwikkeling van TFNL werd gefinancierd door het inisterie van LNV en EZ, IUCN-NL en haar oprichtingspartners. Deze financiering werd voor de eerste 2 jaar verstrekt en moest de stichting in staat stellen zichzelf verder te ontwikkelen. De stichting en haar reispartners slaagden er echter niet in een stabiele financiële basis te creëren en in juli 2010 werd TFNL alweer opgeheven. In plaats daarvan besloot TUI Nederland in 2011 een eigen organisatie te starten: TUI Care Foundation.