Wij zijn NRIT
Login

Dossiers

Duurzaam uitgaand toerisme

1999 - Heden

Klimaatcompensatie

Klimaatcompensatie

In 1999 werd het eerste klimaatcompensatieprogramma in Nederland opgericht, genaamd Trees voor Travel (nu Trees for All). Het programma ondersteunde toen en nu duurzame bos- en energieprojecten. Particulieren, bedrijven en andere organisaties dragen bij aan deze projecten ter compensatie van hun CO2 uitstoot of door het doneren van bomen. In 2002 kwam daar het klimaatcompensatieprogramma COOL Flying bij, opgezet door Multatuli Travel en Business for Climate. Stichting Face, Stichting DOEN en de Triodos Bank waren partners. COOL Flying bood luchtreizigers de mogelijkheid om schadelijke uitstoot van broeikasgassen van gevlogen kilometers te compenseren door de aanplant en bescherming van bossen wereldwijd. Stichting Face investeerde in de aanplant, het beheer en de bescherming van bossen wereldwijd. Multatuli Travel was het aanspreekpunt voor de COOL Flying website. Later kwam daar COOL Driving bij voor gereden kilometers. In 2003 veranderde de naam in GreenSeat, dat onderdeel is geworden van Climate Neutral Group. Climate Neutral Group en Trees for All hebben door de jaren heen hun producten en diensten verder uitgebreid om organisaties te helpen bij het verminderen van hun klimaatimpact.

Klimaatcompensatie als onderdeel van PMZ

In 2002 werd het Product Milieuzorg Systeem (PMZ) geïntroduceerd door de reisbrancheorganisatie ANVR. Reisorganisaties werden onder andere verplicht een activiteit te ontwikkelen om de schadelijk impact van vervoer te verminderen. ANVR keurde het vrijwillig aanbieden van klimaatcompensatie goed als maatregel, waardoor veel reisorganisaties een banner op hun website plaatsten om COOL Flying en COOL Driving onder de aandacht te brengen van hun klanten.

Later zijn andere klimaatcompensatieprogramma’s ook met de reisindustrie aan de slag gegaan. De Boer & Wendel, onderdeel van TUI Nederland, was de eerste reisorganisatie die de banner gebruikte. ROBINSON, ook onderdeel van TUI Nederland, was de eerste reisorganisatie die klimaatcompensatie integreerde in de pakketprijs van 2003 t/m 2020. In 2020 introduceerde TUI het Fair Travel-concept. Naast TUI behoorde Better Places tot een van de eerste reisorganisaties die alle uitstoot van haar reizigers compenseerde.

CheapTickets

In 2009 introduceerde GreenSeat ‘geïntegreerd vliegen’, samen met CheapTickets.nl. De reisorganisatie was daarmee de eerste in de branche waarbij direct bij het boeken van een vliegticket, de CO2 uitstoot werd berekend en de compensatiemogelijkheid werd aangeboden. Deze ontwikkeling heeft een impuls gegeven aan CO2-compensatie en is tot op de dag van vandaag wereldwijd een standaard in online en zakelijk reizen. CheapTickets lanceerde tegelijkertijd een grote outdoorcampagne met de tekst ‘Fly Cheap & Green’. De reisorganisatie had alle vluchten voorzien van een energielabel, waardoor de klant ‘de groenste vlucht’ kon boeken. Milieudefensie was het daar niet mee eens en maakte succesvol bezwaar bij de Reclame Code Commissie in 2010. Desondanks heeft CheapTickets voor veel bewustwording en zichtbaarheid gezorgd.

CARMACAL

Rond 2010 werd naast klimaatcompensatie door verschillende reisorganisaties nagedacht over CO2 reductie, niet alleen van de eigen bedrijfsactiviteiten maar ook van de reizen van de klanten. Sawadee Reizen en SNP Natuurreizen gingen hier het meest actief mee aan de slag. Ook vanuit de ANVR werd in toenemende mate aandacht aan carbon management besteed in haar duurzaam toerisme programma Better Holidays. Dit heeft uiteindelijk geleid tot CARMACAL, een online calculator waarmee reisondernemingen nauwkeurig de CO2-vakantievoetafdruk kunnen meten. De tool is tot stand gekomen in samenwerking met ANVR , NHTV Breda University of Applied Sciences, Climate Neutral Group, Hogeschool Zeeland, Eceat, iBuildings en toeristische bedrijven.

Een aantal touroperators besloot – op basis van CARMACAL-berekeningen – in 2018 klimaatcompensatie op te nemen in de reissom door een collectief, door ANVR opgezet, contract te sluiten met de Zwitserse organisatie South Pole.

Fair Travel

Sinds 2021 heeft TUI Nederland klimaatcompensatie ondergebracht in het concept Fair Travel. Fair Travel is een pakketreis waarmee je samen met TUI bijdraagt aan een eerlijke vakantie met een positieve impact. Fair Travel accommodaties beschikken over een erkend duurzaamheidslabel. Daarnaast wordt een bijdrage gedoneerd aan lokale projecten via TUI Care Foundation en investeert TUI samen met haar klanten in de verduurzaming van mobiliteit. Deze investering is onder andere voor de productie van nieuwe brandstoffen die minder impact hebben op het milieu.