Wij zijn NRIT
Login

Dossiers

Duurzaam uitgaand toerisme

1996 - 1998

Project ‘natuur- en milieubewust toerisme op de Nederlandse Antillen’

Project ‘natuur- en milieubewust toerisme op de Nederlandse Antillen’

Van 1998-2003 werd het project ‘Natuur- en milieubewust toerisme op de Nederlandse Antillen’ uitgevoerd. Het project was een initiatief van de ANWB in samenwerking met de Sectie Milieu en Natuur van het Ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne van de Nederlandse Antillen (VOMIL-MINA) en een groot aantal partners uit de natuur- en toeristische sector. 

Toerisme in ecologische zin duurzaam maken  

De Nederlandse Antillen kozen in 1996 voor duurzame ontwikkeling. Overheden wilden het toerisme zo veel mogelijk in evenwicht laten zijn met de omgeving en het in ecologische zin duurzaam maken. In datzelfde jaar publiceerde VOMIL-MINA de nota ‘Contouren van het milieu- en natuurbeleid Nederlandse Antillen’. Binnen het aandachtsgebied ‘Toerisme, milieu en natuur’ werden de specifieke natuur- en milieuaspecten van het toerisme uitgewerkt: zowel voor het ruimtelijk beleid, het milieumanagement van hotels, als voor de thema’s afval en natuur. Overheid en burgers hebben de plicht om het juiste evenwicht tussen toerisme, milieu en natuur in stand te houden; daaraan dienen ook de toeristische sector en de toerist zelf bij te dragen, aldus bovenstaande Contourennota.

Op de ‘Conference on Sustainable Tourism for the Netherlands Antilles’ in juni 1997 werden de onderwerpen uit de Contourennota verder uitgewerkt. Deze conferentie heeft een enorme impuls gegeven aan het verduurzamen van toerisme op de Antillen. Het tastbare resultaat van de conferentie was de ‘Declaration on Sustainable Tourism for the Netherlands Antilles’ (Sint Maarten, 13 juni 1997).

De onderwerpen die in de declaratie aan bod kwamen, liepen als een ‘groene draad’ door de nota Duurzaam Toerisme voor de Nederlandse Antillen die VOMIL-MINA in augustus 1998 het licht deed zien. In deze nota wordt het beleid rond de thema's ‘toerisme, milieu en natuur’ nader uitgewerkt.

Voorlichting

In 1998 achtten de ANWB en VOMIL MINA de tijd rijp voor een gemeenschappelijk project om natuur- en milieubewust toerisme te stimuleren.

De start van internationaal Jaar van de Oceanen van de VN bleek een uitstekende gelegenheid om het project ‘Natuur- en milieubewust toerisme op de Nederlandse Antillen’ te lanceren. Het project ondersteunde de uitvoering van het op de Antillen ingezette beleid en beoogde –samen met stakeholders in Nederland en de Antillen- door middel van voorlichting, groene productontwikkeling en netwerkopbouw bij te dragen aan een goed samengaan van vakantieplezier en zorg voor de vakantieomgeving. De duikscholen en hotels op Bonaire en Curaçao die gecertificeerd werden mochten het logo ‘de Antillen Natuurlijk’ voeren. Toeristen werden geïnformeerd welke bedrijven hun aanbod hadden vergroend en kregen tips wat zij zelf konden doen met als slogan: ‘een mooie vakantie op de Antillen is wat wij ook in de toekomst willen’. Samen met de KLM werd een inflight video ontwikkeld die op vluchten naar de Antillen is vertoond. De duikscholen en hotels op Curaçao en Bonaire die met het project meededen riepen toeristen via posters en flyers op tot natuur- en milieuvriendelijk gedrag. Inkopers en productmanagers van Arke en Holland International (nu TUI Nederland) kregen bericht welke (groene) hotels op de eilanden gecertificeerd waren. De VRO/ANVR ondersteunde het project in het kader van hun productgerichte milieuzorgsysteem PMZ.