Wij zijn NRIT
Login

Dossiers

Duurzaam uitgaand toerisme

1994 - 2021

Rapport Gaan we te ver?

Rapport Gaan we te ver?

In 1994 schreef de toenmalige Raad voor het Natuurbeheer het kritische rapport ‘Gaan we te ver? Pleidooi voor de bezinning op de relatie toerisme - duurzaamheid -; milieu’ . Daarin werd de centrale vraag gesteld: “Moeten we wel zo nodig alles zien en doen wat ons aanlokkelijk en interessant toeschijnt, en tot welke prijs moet daartoe ruimte/vrijheid worden geboden?” In het rapport uitte de Raad vooral haar zorgen over de toename van vliegvakanties en pleitte de Raad onder andere voor een milieuheffing op vliegtuigbrandstof en de opheffing van de vrijstelling van BTW op vliegtickets.

Het rapport werd op 9 februari 1995 gepresenteerd en bediscussieerd in het Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Reacties werden o.a. gegeven door Beckers (Tilburg University), Couvreur (ANVR) en Barkhof (ANWB).

Gevolgen rapport

Het rapport van de Raad leidde tot veel beroering en discussie. De overheid nam de kritiek ter harte en organiseerde in 1995 een nationale conferentie over duurzaam toerisme in Kasteel Groeneveld in Baarn, de eerste Groenveldconferentie. Dit leidde later tot de oprichting van de Initiatiefgroep Uitgaand Toerisme, Natuur en Milieu, die in 1996 omgevormd werd tot IDUT (Initiatiefgroep Duurzaam Uitgaand Toerisme). Ook werd een Coördinatieoverleg Milieu, Toerisme en Recreatie (CMTR) ingesteld die in 1998 de Beleidsagenda Milieu, Toerisme en Recreatie uitbracht. In de beleidsagenda werden 13 thema’s opgenomen, waaronder uitgaand toerisme met als voortrekker de ANVR.

Tegelijkertijd ging ook de ANVR aan de slag met duurzaam toerisme. In 1995 werd de in 1989 opgerichte informele ANVR-werkgroep Duurzaam Toerisme geformaliseerd. Ook werd in dat jaar de eerste ANVR Beleidsnota Milieu, Toerisme en Recreatie gepubliceerd, waarin werd geconstateerd dat de tijd van uitsluitend praten en bewustwording voorbij is.

Vijfentwintig jaar later

Vijfentwintig jaar later, in 2020, betoogden Vietor en Van der Duim in een opiniestuk in Het Parool en Van der Duim en Keller in een artikel in Vrijetijdstudies in 2021 dat sinds het verschijnen van het rapport weliswaar tal van initiatieven inzicht hebben gegeven in wat duurzaam toerisme in de praktijk kan betekenen, maar dat het tot een echte systeemomslag niet is gekomen.