Wij zijn NRIT
Login

Dossiers

Duurzaam uitgaand toerisme

2013 - Heden

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn

In 2013 had de Groeneveld-conferentie als thema: Animals as tourism product: good or bad. Bij die gelegenheid werden de richtlijnen Global Welfare Guidance for Animals in Tourism (ook wel ABTA Animal Welfare Guidelines genoemd) aan de Nederlandse reisindustrie gepresenteerd. Deze richtlijnen waren ontwikkeld door dierenwelzijnsorganisaties, waaronder Born Free, en de Engelse vereniging van reisorganisatoren ABTA.

Deze Groeneveld-conferentie wordt gezien als het startmoment voor de intensieve samenwerking tussen Nederlandse dierenwelzijnsorganisaties - waaronder World Animal Protection, IFAW, Stichting SPOTS en Stichting AAP - enerzijds en de reisbrancheorganisatie ANVR en haar leden, via de werkgroep Dierenwelzijn, anderzijds. In 2015 resulteerde de samenwerking in een addendum aan de Engelse richtlijnen waarin dierenactiviteiten als goed en fout werden bestempeld. Daarnaast werden olifantenritten en -shows verboden. Het addendum is later ingezet bij de lancering van de tweede editie van de richtlijnen in 2019.

Foute souvenirs

Voor 2013 lag de nadruk op soortenbescherming in campagnes rondom ‘foute souvenirs’, waarbij vakantiegangers werden opgeroepen geen souvenirs mee naar huis te nemen die gemaakt zijn van bedreigde planten en dieren. Folders en ander promotiemateriaal van de campagne ‘Kijken, Kijken, Niet Kopen’ van WWF (2003-2005) en ‘Denk Goed Na’ van IFAW (2006-2013) werden verspreid onder deelnemende reisorganisaties en vakantiegangers. Verder gaven dierenbeschermingsorganisaties voorlichting aan het publiek over diervriendelijk gedrag tijdens de vakantie. In 2011 had IFAW een grote stand op luchthaven Schiphol over foute souvenirs. De ANVR integreerde een standaardtekst in de verplichte teksten voor in de reisbrochures van haar leden.

Beleid en richtlijnen

In 2007 introduceerde de reisorganisatie TUI Nederland het eerste beleid gericht op dierenwelzijn; richtlijnen voor het verantwoord spotten van walvissen en dolfijnen in het wild door excursieaanbieders op de bestemmingen, met een focus op de Portugese eilandengroep Azoren. Deze richtlijnen hadden als doel de dieren zo min mogelijk te storen in hun natuurlijke gedrag en de dieren niet in hun voortbestaan te bedreigen. De richtlijnen werden onderschreven door de dierenbeschermingsorganisaties IFAW en Stichting Nova Atlantis. In 2010 kondigde TUI Nederland in samenwerking met World Animal Protection (toen nog WSPA) aan per 1 november 2010 te stoppen met olifantenritten en -shows. Deze beleidswijziging – en navolgende campagne van World Animal Protection - zette olifanten in gevangenschap en dierenwelzijn bij reisorganisaties en het grote publiek op de kaart. In 2020 hadden meer dan 200 reisorganisaties het voorbeeld gevolgd. In 2019 opende de Thaise olifantenopvang ChangChill haar deuren voor toeristen. Met dank aan World Animal Protection en TUI Care Foundation werd dit conventionele kamp voor olifantenritjes getransformeerd tot een olifantvriendelijk verblijf waar olifanten hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Het is een voorbeeld om te laten zien aan de industrie dat olifantvriendelijk toerisme mogelijk is.

Het succes rond de olifantencampagne gaf World Animal Protection de mogelijkheid vervolgacties te starten rondom dierenwelzijn in de toerisme industrie. World Animal Protection heeft verschillende rapporten gepubliceerd waaronder in 2018 een rapport rondom dierenwelzijn bij toeristische brancheverenigingen. ANVR kwam als een van de meest diervriendelijke uit de bus.

In 2019 publiceerden World Animal Protection en het Animal Welfare Institute nogmaals een rapport over dolfijnen in gevangenschap. In 2021 scherpte ANVR haar dierenwelzijnsbeleid aan en geeft het advies aan reisorganisaties om geen attracties meer aan te bieden of te promoten waar dolfijnen en walvisachtigen kunstjes doen of aangeraakt kunnen worden. Dierenwelzijn is een terugkerend onderwerp in het duurzaam toerismebeleid van ANVR en reisorganisatoren.

Studenten conferenties

Van 2018 tot 2020 hebben jaarlijks landelijke congresdagen plaatsgevonden voor onderwijsinstellingen waarbij de ABTA Animal Welfare Guidelines leidend waren. De deelnemende onderwijsinstellingen waren Stenden, Saxion, InHolland Diemen en Wageningen Universiteit. ANVR, TUI Nederland, Stichting SPOTS en World Animal Protection verzorgden presentaties.